Házi pizza, házi tésztából

A pizza az egyik olyan étel, ami megfigyeléseim alapján nagymértékben megosztja az embereket. Az idősebb korosztály többnyire elítéli, mondván nem egészséges vagy nem is igazi étel. A fiatalok között viszont nagyon kevés olyat találni, aki nemet mondana egy jó pizzára. A házi pizzakészítés viszont teljesen más "tészta", egyáltalán nem hasonlítható a bolti gyorsfagyasztott társaihoz. Elkészítését leginkább a muffin sütéshez hasonlítanám, ugyanis ahány ház, annyi pizzatészta-recept létezik és mindenki a saját jól bevált megoldásaihoz szeret ragaszkodni. Íme a mi verziónk, pizza á lá Kockás Abrosz, remélem tetszeni fog!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 2 evk tejföl
- 1,5 dkg élesztő
- 1 kis evk cukor
- 1 kis evk só
- 2 evk olaj
- 2 dl langyos tej
- 1 tojás
Feltéthez:
- 3 nagy fej paradicsom
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 db paprika (minél többféle, annál jobb)
- 20 dkg parasztkolbász
- 50 dkg darálthús
- kis tejföl
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- 25 dkg sajt
- És természetesen minden más, ami szem szájnak ingere.
Elkészítés:
Kevés tejjel az élesztőt és a cukrot feloldjuk, majd a liszthez öntjük. Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a maradék tejet és jól összekeverjük. Ezt követően mehet bele a tojás, az olaj és a só. Alaposan összegyúrjuk, szép zsömlenagyságúra, majd letakarjuk és kelni hagyjuk. Hozzávetőlegesen 1 órán át hagyjuk kelni, majd szépen tepsi méretűvé gyúrjuk, majd a kivajazott tepsibe illesztjük, a sütőt pedig légkeveréses módban 175 fokra előmelegítjük.
Innen következik az a periódus, ahol mindenki azt tesz a pizzára, amit akar. Én csupán egy lehetőséget tárok elétek. Kezdésként megkenem tejföllel, hogy jó puha legyen a tészta, majd erre jön a paradicsomszósz. Következő rétegben található a darált hús és a kolbász. Ezt követi a karikára vágott hagyma, paprika és végül a paradicsom. Sütőbe helyezés előtt alaposan megszórjuk reszelt sajttal. Ezek után nincs más dolgunk, mint megvárni, míg megsül és nyugodt szívvel tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
KT