kockás abrosz karácsony.JPG

Karácsonykor bejgli készül bejglivel, amivel igazából nincs is baj, hiszen hagyományosan karácsonyi étel. Azonban a bejgli elkészítése időigényes, és a konyhában tapasztalatlanoknak bizony meggyűlik vele a bajuk, továbbá kicsit unom, így idén kétfajta édességgel készülök szentestére és karácsonyra. Mindkettő kekszes sütemény, egyikhez sem szükséges hatalmas tudás és mindkettőben megtalálható a karácsonyi ízvilág és feeling. Ezekről lesz most szó, itt a Kockás Abroszon.

 

Külön külön, mindkettő körülbelül 30 perc alatt elkészíthető, így a kekszet akár a karácsonyi ebéd vagy vacsora előtt frissen is tálalhatjuk. A torta esetében 8 óra hűtőben töltött idő szükséges, de higgyétek el megéri!

 

 

Cseresznyés-csokoládés keksztorta

 

Hozzávalók:

 

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg margarin
  • 1 nagy tojás
  • 10 dkg morzsolt zabpelyhes keksz
  • 5 dkg kandírozott (vagy befőtt) cseresznye apróra vágva
  • 0,4 dl rum (ha nincs, akkor rum aroma)
  • 2 evőkanál apróra vágott dió.

 

Elkészítés:

 

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a margarint. Eközben felverjük a tojást, majd hozzákeverjük az olvadt csokoládéhoz. Hozzáadjuk a kekszmorzsát, a cseresznyét, rumot és a diót, és alaposan összekeverjük.

 

kockas abrosz.JPG

keksztorta2.JPG

keksztorta3.JPG

 

A csokoládés keveréket egy kivajazott (kb. 20 centis) formába öntjük. 10, maximum 15 percre (előmelegített) sütőbe tesszük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni és legalább 8 órára a hűtőbe tesszük.

 

Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

Fehér csokis-mandulás keksz

 

mandulás keksz4.JPG

 

 

Hozzávalók: 

 

  • 160 g liszt
  • 1/4 teáskanál só1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 csésze sózatlan vaj (112 g)
  • 1/2 csésze fehér cukor (90 g)
  • 1/2 csésze sötét barna cukor (85 g)
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál instant kávé granulátum vagy egy azonnali eszpresszó por (a kávét szeretők ezt ugyanennyi főzött kávéval helyettesítsék!)
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 100 g mandula
  • 1/2 csésze fehér csokoládé chips (vagy, mint esetemben apróra tört fehér csoki)

 

Elkészítés:

 

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A lisztet, sót és sütőport egy tálban alaposan összekeverünk, félrerakjuk. A vajat gőz felett puhára olvasztjuk, majd ha kész hozzáöntjük a cukrokat, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, a kávét vagy instant port és a fahéjat, majd krémessé keverjük. Harmadonként hozzáadjuk és eldolgozzuk a lisztes keverékünket. Végezetül alaposan belekeverjük a fehér csokit és a mandulát.

 

mandulás keksz.JPG

mandulás keksz2.JPG

 

Egy tepsire sütőpapírt fektetünk és kanalanként ráhelyezzük a tésztánkat. Figyelni kell arra, hogy ne túl nagyra formázzuk, és ne legyenek közel egymáshoz, mert sütés közben megdagadnak és összeérnek. Süssük őket addig, amíg a szélük barna nem lesz. Ne ijedjünk meg, ha a közepe kicsit puhább, így kell lennie! vegyük ki, hagyjuk hűlni 5 percet és fogyaszthatjuk!

 

mandulás keksz3.JPG

 

Jó étvágyat és kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

KT

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása