Karácsonyi desszertek
Karácsonykor bejgli készül bejglivel, amivel igazából nincs is baj, hiszen hagyományosan karácsonyi étel. Azonban a bejgli elkészítése időigényes, és a konyhában tapasztalatlanoknak bizony meggyűlik vele a bajuk, továbbá kicsit unom, így idén kétfajta édességgel készülök szentestére és karácsonyra. Mindkettő kekszes sütemény, egyikhez sem szükséges hatalmas tudás és mindkettőben megtalálható a karácsonyi ízvilág és feeling. Ezekről lesz most szó, itt a Kockás Abroszon.
Külön külön, mindkettő körülbelül 30 perc alatt elkészíthető, így a kekszet akár a karácsonyi ebéd vagy vacsora előtt frissen is tálalhatjuk. A torta esetében 8 óra hűtőben töltött idő szükséges, de higgyétek el megéri!
Cseresznyés-csokoládés keksztorta
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg margarin
- 1 nagy tojás
- 10 dkg morzsolt zabpelyhes keksz
- 5 dkg kandírozott (vagy befőtt) cseresznye apróra vágva
- 0,4 dl rum (ha nincs, akkor rum aroma)
- 2 evőkanál apróra vágott dió.
Elkészítés:
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a margarint. Eközben felverjük a tojást, majd hozzákeverjük az olvadt csokoládéhoz. Hozzáadjuk a kekszmorzsát, a cseresznyét, rumot és a diót, és alaposan összekeverjük.
A csokoládés keveréket egy kivajazott (kb. 20 centis) formába öntjük. 10, maximum 15 percre (előmelegített) sütőbe tesszük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni és legalább 8 órára a hűtőbe tesszük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fehér csokis-mandulás keksz
Hozzávalók:
- 160 g liszt
- 1/4 teáskanál só1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 csésze sózatlan vaj (112 g)
- 1/2 csésze fehér cukor (90 g)
- 1/2 csésze sötét barna cukor (85 g)
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál instant kávé granulátum vagy egy azonnali eszpresszó por (a kávét szeretők ezt ugyanennyi főzött kávéval helyettesítsék!)
- 1/2 teáskanál fahéj
- 100 g mandula
- 1/2 csésze fehér csokoládé chips (vagy, mint esetemben apróra tört fehér csoki)
Elkészítés:
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A lisztet, sót és sütőport egy tálban alaposan összekeverünk, félrerakjuk. A vajat gőz felett puhára olvasztjuk, majd ha kész hozzáöntjük a cukrokat, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, a kávét vagy instant port és a fahéjat, majd krémessé keverjük. Harmadonként hozzáadjuk és eldolgozzuk a lisztes keverékünket. Végezetül alaposan belekeverjük a fehér csokit és a mandulát.
Egy tepsire sütőpapírt fektetünk és kanalanként ráhelyezzük a tésztánkat. Figyelni kell arra, hogy ne túl nagyra formázzuk, és ne legyenek közel egymáshoz, mert sütés közben megdagadnak és összeérnek. Süssük őket addig, amíg a szélük barna nem lesz. Ne ijedjünk meg, ha a közepe kicsit puhább, így kell lennie! vegyük ki, hagyjuk hűlni 5 percet és fogyaszthatjuk!
Jó étvágyat és kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek!
KT