fekete babos pulyka chili 3.jpg

Január van, hideg van, kevés napsütés ér minket, ilyenkor célszerű a kieső vitaminokat "manuálisan" pótolni. Persze magában a zöldségek nem túl laktatóak, főve pedig vesztenek vitamintartalmukról, azonban még így is marad bennük elegendő. Ha felturbózzuk egy kis fekete babbal (a fekete bab proteinekben, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag) és sovány darált pulykahússal, akkor egy könnyen, ám de lassan elkészíthető ételt kapunk. Ha felkeltettem az érdeklődésed, mindenképpen olvasd tovább a bejegyzést.

 

A recept alapvetően csípős, azonban ha nem szeretjük a nagyon csípős stílusú ételeket, akkor gyengébb chili port is használhatunk, vagy akár helyettesíthetjük cayenne borsot is.

 

Előkészületek: 10 perc:

 

Főzés: 1 óra 15 perc

 

fekete babos pulyka chili 1.png

 

 

Hozzávalók:

 

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva 
  • 1 sárgarépa, apróra vágott 
  • 2-3 piros kaliforniai paprika, apróra vágott 
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva vagy nyomva
  • 2 evőkanál chili por (vagy házi chili vagy házi őrölt paprika vagy cayenne bors ízlés szerint)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 40 dkg darált pulykahús
  • 3 csésze csirkehúsleveslé
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál almabor vagy fehér ecet
  • 2 db 250 grammos fekete bab konzerv, lecsepegtetett
  • Frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítés:

 

Melegítsük fel az olajat egy nagy, vastag aljú edényben (6-8 liter), közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, sárgarépát, és paprikát, szórjuk meg sóval és főzzük addig, amíg meg nem puhult (kb 6-8 perc).

 

Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, chili port, és a római köményt, majd összekeverjük és egy percig tovább főzzük. Beletesszük a darált húst is, szépen elkeverjük. Közepes lángon fedő alatt addig főzzük, amíg a pulyka már nem lesz rózsaszín.

 

fekete babos pulyka chili 2.png

 

Adjuk hozzá a csirkehúsleveslét, oreganót, babérlevelet, ecetet, és a paradicsompürét, végül hozzáöntjük a fekete babot. Alacsonyabb lassú tűzön forraljuk föl, és főzzük fedő alatt egy fél órát, majd fedetlenül egy fél órát, vagy amíg a leve teljesen besűrűsödik. Távolítsuk el a babérlevelet és kész is vagyunk.

 

fekete babos pulyka chili 4.jpg

 

Főtt rizzsel vagy friss tortillával.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

KT

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása