Vegyes zöldséges egytál
Mai posztunk is az egytálak bűvöletében fog telni, hiszen egy remek nyári étket szeretnék nektek bemutatni, a vegyes zöldséges egytálat. Gyakorlatilag bármilyen zöldséggel elkészíthető, így igény szerint felcserélhetőek a megadott alapanyagok. Nem kell hozzá nagy konyhai tudás, nem igényel hatalmas bevásárlást, ezzel együtt laktat, és mégsem telít el annyira, hogy a nap hátralévő részében ne tudjunk mozogni. Egyszóval ideális nyári étel! Lássuk akkor, hogy miként is készült itt a Kockás Abroszon.
Hozzávalók:
- fél kg krumpli
- 30 dkg kukorica
- 30 dkg zöldborsó
- 2 db sárgarépa
- 2 tojás
- fél kg darált hús
- 3 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- olaj
- só, bors
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük majd meghámozzuk. A megfőtt burgonyát karikákra vágjuk, majd egy tűzálló tál aljára halmozzuk. Soronként fűszerezzük meg. A répát megtisztítjuk és csíkokra daraboljuk, majd sós vízben puhára pároljuk. Eközben a kukoricát és borsót kevés olajon pároljuk meg. Ha minden megvan, akkor a krumpli tetejére halmozzuk soronként a répát és a borsót, de ezeket se felejtsük el meghinteni egy kis fűszerrel.
A darált húst kicsi olajon fehéredésig sütjük, és ráhalmozzuk a zöldségágyra. Ha ezzel készen vagyunk, a lisztből, vajból, tojásból és tejfölből fehérmártást készítünk. A lisztet, a vajat és a tejfölt elkeverjük egymással csomómentesen, majd belekeverjük a 2 tojást is. Ezzel a szósszal öntjük le a rakottas tetejét. Hogy minél jobban átjárja a mártás íze, érdemes a tetejét egy villával megszúrkálni, hogy alulra is kerüljön. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szép pirosas színt nem kap.
Jó étvágyat kívánok!
KT