Bugac leves

2012-02-03 12.11.45.jpg

A következő bejegyzésen sokat gondolkoztam, hogy megosszam-e e veletek, hiszen egy olyan ételtípusról van szó, amit a legtöbb fiatal nem kedvel és akkor azt hiszem még finoman fogalmaztam. Ez pedig a leves. Ismerőseim körében sokan irtóznak tőle, pedig egy jó húsleves mindig jól tud esni, a különösebb krémlevesekről már nem is beszélve. Viszont egyszerűsége mellett, kevés alapanyag kell hozzá, valamint a konyhában csak törni-zúzni tudók is simán elkészíthetik. Ez a Bugac leves. Édesapám Bács-Kiskun megyéből származik és saját elmesélése alapján, gyerekkorában sokat készítettek ilyet, főleg akkor, mikor nem volt sok minden háznál. Ezt egy kicsit kiegészítettem némi mustárral és fokhagymával. Aki szereti a krémesebb leveseket, és a magyarosabb ízeket, azoknak mindenképp ajánlom.

 

Hozzávalók:

 

  • 30 dkg húsos szalonna
  • fél kilogramm darált hús
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál mustár 
  • 3 evőkanál liszt 
  • só, bors
  • pirospaprika
 

Elkészítés
 
A húsos szalonnát felkockázzuk, a hagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágjuk, a répákat meghámozzuk és felét felkarikázzuk, a másik felét kb. fogpiszkáló méretű csíkokra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpároljuk. Beleöntjük a kétféle répát és tovább pároljuk. Levesszük a tűzről, ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük kb. 2 liter vízzel és forrni hagyjuk. Közepes lángon kb. 30-35 percig főzzük. 
 
Eközben elkészítjük hozzá a húsgolyókat. A fél kiló darált húst alaposan megfűszerezzük, sóval, borssal, fehér borssal, esetleg egy kis snidlinget is adhatunk hozzá. Belenyomunk 2 egész gerezd fokhagymát is. Összedolgozzuk és kis golyókat gyúrunk belőle. 30-34 db gombóc keletkezik ebből a mennyiségből. 
bugac_leves.jpg
Ha letelt a főzésre szán fél órányi idő, akkor nézzük meg, hogy a répák megpuhultak-e. Ha igen, akkor egyenként beletesszük a lébe a húsgolyókat. Addig főzzük, míg a golyók a felszínre nem emelkednek, ez kb. negyed órát vesz igénybe. Amíg fő, addig előkészítjük a tejfölös habarást. 
 
2,5 deci tejfölt 2 evőkanál mustárral simára keverünk, majd hozzáadunk 3 evőkanál lisztet, amit szintén simára elkeverünk. Miután a húsgolyók megfőttek, egy-két evőkanál levet merünk a tejfölre, és eldolgozzuk benne. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a leveshez. Még 4-5 percig forraljuk, hogy a liszt kiforrja az ízét és kész is a levesünk! 
2012-02-03 12.11.34.jpg
 
Jó étvágyat! 
 
KT


-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása