A következő bejegyzésen sokat gondolkoztam, hogy megosszam-e e veletek, hiszen egy olyan ételtípusról van szó, amit a legtöbb fiatal nem kedvel és akkor azt hiszem még finoman fogalmaztam. Ez pedig a leves. Ismerőseim körében sokan irtóznak tőle, pedig egy jó húsleves mindig jól tud esni, a különösebb krémlevesekről már nem is beszélve. Viszont egyszerűsége mellett, kevés alapanyag kell hozzá, valamint a konyhában csak törni-zúzni tudók is simán elkészíthetik. Ez a Bugac leves. Édesapám Bács-Kiskun megyéből származik és saját elmesélése alapján, gyerekkorában sokat készítettek ilyet, főleg akkor, mikor nem volt sok minden háznál. Ezt egy kicsit kiegészítettem némi mustárral és fokhagymával. Aki szereti a krémesebb leveseket, és a magyarosabb ízeket, azoknak mindenképp ajánlom.
Hozzávalók:
- 30 dkg húsos szalonna
- fél kilogramm darált hús
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2,5 dl tejföl
- 2 evőkanál mustár
- 3 evőkanál liszt
- só, bors
- pirospaprika
Elkészítés:
A húsos szalonnát felkockázzuk, a hagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágjuk, a répákat meghámozzuk és felét felkarikázzuk, a másik felét kb. fogpiszkáló méretű csíkokra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpároljuk. Beleöntjük a kétféle répát és tovább pároljuk. Levesszük a tűzről, ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük kb. 2 liter vízzel és forrni hagyjuk. Közepes lángon kb. 30-35 percig főzzük.
Eközben elkészítjük hozzá a húsgolyókat. A fél kiló darált húst alaposan megfűszerezzük, sóval, borssal, fehér borssal, esetleg egy kis snidlinget is adhatunk hozzá. Belenyomunk 2 egész gerezd fokhagymát is. Összedolgozzuk és kis golyókat gyúrunk belőle. 30-34 db gombóc keletkezik ebből a mennyiségből.
Ha letelt a főzésre szán fél órányi idő, akkor nézzük meg, hogy a répák megpuhultak-e. Ha igen, akkor egyenként beletesszük a lébe a húsgolyókat. Addig főzzük, míg a golyók a felszínre nem emelkednek, ez kb. negyed órát vesz igénybe. Amíg fő, addig előkészítjük a tejfölös habarást.
2,5 deci tejfölt 2 evőkanál mustárral simára keverünk, majd hozzáadunk 3 evőkanál lisztet, amit szintén simára elkeverünk. Miután a húsgolyók megfőttek, egy-két evőkanál levet merünk a tejfölre, és eldolgozzuk benne. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a leveshez. Még 4-5 percig forraljuk, hogy a liszt kiforrja az ízét és kész is a levesünk!
Jó étvágyat!
KT
-->