Almás forralt bor
Decemberben minden évben reneszánszukat élik a forralt borok, hisz a nagy hideggel együtt robbannak be életünkbe, valljuk be jogosan. Személy szerint nem tudok olyan embert mondani az ismeretségi körömből, aki ne szeretné a jó forralt bort. Tavaly is hoztam egy receptet, így ez idén sem maradhat el. Ezúttal azonban egy almás-fehérboros finomságot szeretnék nektek bemutatni, ezzel is egy kis változatosságot vinni az interneten található megszokott forralt boros posztokba.
A legfontosabb, a forralt bor minőségét meghatározó kérdés az, hogy milyen borból csináljuk. Én ehhez a recepthez félszáraz olaszrizlinget ajánlok. Tegnap az Egri Korona pincészet borát választottam, és bátran mondhatom, nem csalódtam benne. Gyenge borból, a végeredmény is gyenge lesz. Persze nem azt mondom, hogy 2-3 ezres bort vegyünk, de azért ne is a 250 forintos tablettást. A másik lényeges pont az, hogy a bort nem szabad felforralni, mert úgy garantáltan elveszti alkoholtartalmát!
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 üveg száraz fehérbor
- 1 liter szőlőlé
- 0,5 liter almalé
- 2 közepes méretű zöldalma
- 2 narancs
- 4 fahéjrúd
- 15 szem szegfűszeg
- 6 ek cukor
- 1/3 citrom leve
Elkészítés:
Első dolgunk az, hogy a gyümölcsöket megmossuk. Az almát kettévágjuk, megszabadítjuk a magháztól, majd felkarikázzuk. A narancsot meghámozzuk, kettévágjuk és szintén felkarikázzuk. A gyümölcsleveket, a cukrot, a fűszereket és a gyümölcsöket egy nagyobb edénybe tesszük, és pár perc alatt összeforraljuk, majd néhány percig főni hagyjuk, hogy a gyümölcsök megpuhuljanak.
Hozzáöntjük a bort, belefacsarjuk a citromlevet. Összemelegítjük, forrpont előtt lehúzzuk a tűzről és kivesszük belőle a fűszereket. (Ha zárható teaszűrőbe tesszük be a szegfűszeget, jelentősen könnyebb dolgunk lesz a végén.) Mindez közepes lángon összesen kb. 15, maximum 20 percet vesz igénybe
Lefedjük, vagy kis lángon melegen tartjuk, és a gyümölcsökkel együtt fogyasszuk.
KT