Zöldbabkrémleves gazdagon
Itt van az ősz, itt van újra, és vele együtt a borongós-hideg esték is, amik mellé a krémlevesek remek társak lehetnek. Kapcsolatom a zöldbabbal nem túl rózsás, viszont imádom a krémleveseket, így jött az zöldbabkrémleves ötlete is. Habár esetemben még a zsenge korában lefagyasztott zöldbabból készítettem a fogást, de ez akkor is jó ötlet, ha már kicsit fásabb, szivacsosabb a zöldbab, hisz pépesítve ez nem érződik. Egyszerű ízletes leves, kevés hozzávalóval, de kicsit felturbózva á lá Kockás Abrosz.
Hozzávalók:
- 300 g zöldbab
- 3 db csirkeszárny
- 2 közepes méretű sárgarépa
- 1 közepes méretű fehérrépa
- 1 nagyobb krumpli
- 2 kis doboz tejföl
- kis csokor petrezselyem
- só, bors, bazsalikom
Elkészítés:
A csirkeszárnyat 3 részre daraboljuk, a zöldségeket karikára, a krumplit pedig kockára vágjuk. Az összes hozzávalót egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje , sózzuk és fedő nélkül addig főzzük, míg a hús meg nem fő. Ez körülbelül 30-40 percet vesz igénybe. Ha a vizünk elfőne, figyeljünk arra, hogy mindig legyen benne annyi, hogy épphogy elfedje. Ha a hús megfőtt, kivesszük és levágjuk a húsokat a csontról. Eközben a tejfölt a fazékba kanalazzuk, elkeverjük és újraforrásig főzzük. Ha minden megvan, levesszük a tűzről és visszatesszük bele a felaprózott húsokat, megszórjuk bazsalikommal és őrölt borssal, majd botmixerrel pépesítjük, végül pedig megszórjuk a kis csokor petrezselyemmel.
Tálaláskor pirított kenyérkockákkal fogyasztottam, de akár sajttal is lehet, hiszen csak a kreativitásunk szabhat gátat.
Jó étvágyat kívánok!
KT