tea kockás abrosz.jpg

A héten beköszöntöttek a hidegebb napok és nagyon úgy néz ki, véglegesen. Ilyenkor mindig könnyű beleesni egy betegségbe, hisz nem vagyunk felkészülve a gyors átmenetre. Habár az egészséges életmód és a rendszeres sportolás segít elkerülni a betegségeket, mindenkivel megesik, még velem/velünk fiatalokkal is, hogy olykor-olykor egy kisebb nátha vagy torokfájás áldozataivá válunk. Ilyenkor persze sokan az orvoshoz vagy a patikába rohannak és tonnaszám tolják magukba a gyógyszereket, holott létezik egy másik, ugyanolyan hatásos, de egészségesebb út is.

 

Ezért is szeretnék most néhány házi praktikát bemutatni nektek, amivel átvészelhető az őszi-téli periódus. Hiszem, hogy figyelve a megfelelő vitamin és ásványianyag bevitelre, a helyes táplálkozásra, a réteges öltözködésre, minden kisebb betegség elkerülhető. Az alábbiakban három olyan receptet hoztam nektek, amik otthon kevés időráfordítással kényelmesen elkészíthetőek. Két finom tea recept és egy torokszirup lesz terítéken, egészségre fel!

 

 

 

Klasszikus gyógynövényes tea, hogy egy kis plusz energiát kapjunk és harcoljunk a betegségek ellen.

 

praktikák kockás abrosz.jpg

 

Amire szükségünk lehet:

 

  • Zöld tea
    • Egyidejűleg növeli a teljesítőképességet és csökkenti a fáradságérzetet, illetve nagy mennyiségben tartalmaz rák és szívbetegség elleni természetes alkotóelemeket.
  • Szárított krizantém:
    • Az ebből készült tea, Kína-szerte az egyik legnépszerűbb ital. Ezen felül semlegesíti a szervezetben felgyülemlett toxinokat és tisztítja a májat. Nem utolsó sorban pedig kiváló szomjoltó és javítja az étvágyat.
  • Szárított Goji bogyók (wolfberries)
    • Talán ez az az összetevő, ami a legtöbb jó tulajdonsággal rendelkezik. A goji  bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is. És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
  • Szárított sárkényszem gyümölcs
    • Ez a gyümölcs a legegzotikusabb versenyző a mezőnyben. A keleti orvoslásban főleg gyógyászati célra használatos gyümölcs lázcsillapító, féreghajtó és elismert méregellenes szer. A szárított gyümölcs főzete alkalmas az álmatlanság kezelésére, és gyenge idegzetűek idegrendszerének erősítésére. A levelek és a virágok kaphatók a kínai gyógynövény üzletekben/piacokon.
  • Astragalus gyökér
    • Kínában a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek valamint magas vérnyomás esetén is tradicionális gyógynövényként alkalmazzák.
  • Amerika Ginseng
    • Növeli a szervezet fizikális és érzelmi stresszel szembeni tűrőképességét. Szintén használják az energia szint növelésére.
  • Méz

 

Elkészítés:

 

  1. Készítsünk 2 csésze (nagyjából 500ml) zöld teát .
  2. Forraljunk fel 3-4 krizantém levelet 3 percig külön kancsóban/csészében/edényben, de a zöld teával azonos vízmennyiségben.
  3. Osszuk kétfelé a zöld teát a krizantémos edények közt egyenlően
  4. Adjunk hozzá 10 goji bogyót, 2-3 sárkányszem gyümölcsöt és mézt ízlés szerint.
  5. Hagyjuk állni 5 percet fogyasztás előtt.
  6. Egészségünkre!

 

 

 

TOROKSZIRUP

 

Ehhez csupán két dologra lesz szükségünk, és pofon egyszerűen készíthetünk otthon mesés torokszirupot. Ez pedig a méz és a citrom.

A dolgunk pusztán annyi, hogy egy befőttesüvegbe citromot karikázunk, majd nemes egyszerűséggel ráöntjük a mézet, betesszük a hűtőbe, és várunk három napot. (Esetleg néhány szelet gyömbérrel is feldobhatjuk. Aki pikánsabb ízeket szereti, egy kis fügét is csempészhet bele magas vitamintartalma miatt.)

 

Pár nap után a citrom kezd feloldódni a mézben, és az egész kicsit lekvár szerűvé válik. Ha egy forró italra vágyunk, akkor innentől elég egy jó nagy teáskanálnyi szirupot forró vízzel leönteni, és máris kész a teánk. Hogy a citromra permetezett anyagok ne kerüljenek bele az italunkba, érdemes erre a célra biocitromot szerezni, vagy ha az nem megy, akkor egy éjszakára szóda bikarbónás vízben áztassuk az egész citromot.

 

 

 

Forró, fűszeres gyömbértea

 

  • Egy kis darabka friss gyömbér (kb. 2x3 cm-es)
  • 2-3 rúd fahéj
  • 3-4 db egész szegfűszeg
  • 1 ek méz
  • 0,5 l víz

 

Elkészítés:

 

A gyömbért gyorsan meghámozzuk, jó vékonyan felszeleteljük, a főzőedény aljára pakoljuk. Rádobjuk a fűszereket és a mézet, majd az egészet felöntjük fél liter vízzel. Felfőzzük, és pont fél óráig forraljuk az egész egyveleget. Utána leszűrjük. (Ha tovább forralnánk, vagy hagynánk túl sokáig állni, túl csípőssé válna a gyömbértől.)

 

 

 

Zárszó:

 

Remélem, hogy ez a néhány recept és praktika hasznosnak bizonyul majd és hasznotokra lesz a mindennapi életetek során. 

KT

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása