Variáció orosz túrós süteményre
A minap kutyasétáltatás közben találtunk egy szederbokrot és kaptunk az alkalmon, szedtünk is egy adaggal, hisz -szerintem- ez az egyik legjobb nyári gyümölcs. Adott volt a szeder, adott volt az igény egy kis édességre, így jutottam el oda, hogy akkor az orosz túrós süteményből kiindulva alkossunk valami újat a Kockás Abrosz olvasóinak. A sima kakaós túrós sütit felturbóztuk egy kis szederrel és punccsal. Lássuk hát, hogy mi sült ki az akciónkból.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 40 dkg liszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 2-3 evőkanál kakaópor
- szeder ízlés szerint
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg puha vaj
- fél kiló túró
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 3 tojás
- 1 csomag puncsos főznivaló pudingpor (0,5 l tejhez)
- vaj a tepsi kikenéséhez
- egy marék szeder
Adagonként 340 kcal/1428 kJ
----------
Először egy tálban a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojásokat. A lisztbe beleszórjuk a sütőport és a kakaóport, ezeket elkeverjük egymással, majd ezt hozzáadjuk a vajas-cukros keverékhez.
A sütőt előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk. A tészta nagy részét (nagyjából a 2/3 részét) a tepsi aljára simítjuk, megszórjuk egész szederrel és félretesszük.
A krémhez való vajat felolvasztjuk. A túrót a porcukorral, a citromlével, a tojásokkal és a pudingporral krémesre keverjük, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. Ezután szórunk bele egy marék szedret, amit robotgéppel elkeverünk.
Ezután a krémet a tésztára simítjuk és a megmaradt tésztából kis darabokat szaggatunk a túrómassza tetejére.
Ezután sütőben 175 fokon (légkeveréses sütő esetében 160 fokon) 35-40 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük és hűlni hagyjuk.
Ízlés szerint kockákra vagy csíkokra vágva tálaljuk!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
KT