Sertéshússal rakott polenta (puliszka)

Életemben nem csináltam még polentát, pedig nagyon szeretem, de nálunk nem szerepel a rendszeresen elkészített ételek között. Az étel sztorija a következő: gyors és finom ebédet szerettem volna összedobni, ami illik a blog profiljába is, hiszen rég került fel friss bejegyzés az Abroszra. Prágai élményekről beszélgettünk egy barátommal, ahol is szóba került a puliszka és elmeséltem, hogy én mennyire odavoltam érte, ennek ellenére azóta sem ettem. Innen jött az ötlet, a többi pedig adta magát. A hús azért kell, hogy laktató legyen, a zöldségek pedig azért, mert imádom őket. A kis kitérő után nézzük meg, hogy is készül a sertéshússal rakott polenta (puliszka).
Hozzávalók:
- 0,5 dl olaj
- 1 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 60 dkg sertéshús (én lapockát használtam)
- 2 tv paprika
- 1 pritaminpaprika
- 1 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 40 dkg kukoricadara
- 6 dkg parmezán sajt
- só, bors, kakukkfű
- 8 dl víz
Elkészítés:
Forró olajon megfuttatjuk a korábban apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott húst is. Nagy lángon megpirítjuk és sózzuk, borsozzuk. Ezt követően rászórjuk a kockára vágott zöldségeket, összeforgatjuk, megszórjuk egy csipetnyi kakukkfűvel. Ha megvagyunk, felöntjük két deci vízzel, lefedjük és lassú tűzön megpároljuk.
Eközben egy másik edényben a 8 dl vizet megsózzuk és felforraljuk. beleszórjuk a kukoricadarát és keverve, lassú tűzön addig főzzük, míg a kukoricaszemek meg nem puhulnak. Ha ez megtörtént, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a parmezánt is.
Végezetül egy tepsit vagy hőálló tálat kiolajozunk, beleterítjük a polenta felét, erre tesszük a húsos ragut (leszűrve, lé nélkül), majd a polenta másik fele. 180 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Amikor elkészült 10-15 percet pihentetjük és forrón tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
KT