
Gondolom mindenki volt már olyan helyzetben, hogy egy születésnap vagy évforduló kapcsán járta a cukrászdákat, míg meg nem találta a neki árban és minőségben egyaránt megfelelő édességet. Én úgy vagyok vele, hogy sokkal jobban szeretem a házi készítésű tortákat, mint a boltiakat. Persze azokat is megeszem, de valahogy az egyszerűséget és a szándékot jobban díjazom. Mai bejegyzésünkben két házilag is könnyen elkészíthető tortát fogok bemutatni, amelyek finomak, ötletesek és egyszerű az elkészítésük. Lássuk tehát a Kockás Abroszon, hogy egy kis kihagyás után milyen tortákkal térünk vissza.
Az első torta egy focipályát próbál ábrázolni, pontosabban annak egy részét, ám a díszítés az ételfestéknek köszönhetően tetszőleges formára is szabhatjuk.
Hozzvalók:
- 25 dkg liszt,
- 20 dkg cukor,
- 5 tojás,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 sütőpor,
- 3 ek kakaó,
- 1 dl tej,
- 1 deci olaj,
- 1 csomag fagyasztott meggy,
- kókusz,
- zöld ételfesték
Tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, az olajat, a lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjét lágy habbá verjük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Beleszórjuk a meggyeket, és kivajazott lisztezett formában tűpróbáig sütjük.
Közben ételfestékkel megfestjük a kókusz egy részét, és mikor a torta kész és valamelyest kihűlt, akkor feldíszítjük.
A második tortánk egy picit nehezebb, ám még ez is könnyen elkészíthető a lauikusok számára is.
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 150 g porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 tasak vaníliás cukor
- 200 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 100 ml tej
- 3 tojásfehérje
- meggy (opcionális)
krémhez:
- 1 tojás
- 6 deci tej
- csokis pudingpor
- 2-3 evk. cukor
Elkészítés:
A vajat simára keverjük és hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáöntjük a tejet és robotgéppel körülbelül 3 percig verjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához adjuk, majd egy kivajazott tortaformába öntjük (esetünkben 24cm). Meggyel díszíthetjük. 170 fokon tűpróbáig sütjük. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni és mikor kihűlt a torta vastagságától függően 2 vagy 3 felé vágjuk.
Amíg a torta hűl elkészítjük a krémet. 3-4 kanál hideg tejben elkeverjük a pudingport, a maradék tejet pedig felforraljuk. A tojás sárgáját alaposan belekeverjük a pudingba, a fehérjét pedig habbá verjük. A felforrt tejet hozzáadjuk a pudinghoz, folyamatos kevergetés mellett sűrűvé főzzük. Mikor besűrűsödött, hozzáadjuk a tojáshabot és elkeverjük azt. Ha kicsit kihűlt rákenjünk a szeletekre, majd végül a tetejére. Amint megdermedt a krém, fogyaszthatjuk!

Remélem elnyerték a tetszéseteket, jó étvágyat kívánok hozzájuk.
KT
-->