blog1.jpg

Régóta halogatom ennek a posztnak a megírását, mivel nem egészen illik a blog profiljába, tudniillik a lazac amellett, hogy az egyik legfinomabb halfajta, elég drága is. Mindezt leszámítva annyira jól sikerült a karácsonyi lazac, hogy úgy érzem, itt az idő, hogy megosszam veletek, olvasókkal. Eltekintve attól a ténytől, hogy a lazac igazából nyersen füstölve az igazi, azt kell mondjam, talán ez a legjobb elkészítési módja. Nem mindennapi fogyasztásra való étel ez, viszont egyszer-egyszer azt hiszem mindenki megengedheti magának ezt az egészséges és finom fogást! Vágjunk is bele, és nézzük, hogyan készült a sült lazac itt a Kockás Abroszon.

 

Néhány tanácsot fogadjatok el, ha nem vagytok rutinos halvásárlók. Lazacot piacon nem mindig érdemes venni, csak akkor, ha biztosan tudjuk, hogy jó üzletről van szó. Én a METRO halosztályáról szereztem be a lazacfilét és azt kell mondjam, remek választás volt. Általában ha lazacot veszünk, akkor egy fej nélküli, hosszanti irányban kettévágott lazactestet kapunk, nagyjából szálkamentesen. Később otthon kell nekünk jobban feldolgozni. Erről itt találtok egy nagyon jó kis útmutatót. Természetesen ha nem szeretnétek bajlódni vagy nulla tapasztalatotok van a halak feldolgozásával kapcsolatban, akkor lehet előre elkészített filéket is kapni. 

2011-12-24 08.44.38.jpg

 

Hozzávalók a lazachoz:

  • 1 kiló lazacfilé
  • só, bors, oregano, majoranna, bazsalikom
  • 1/4 citrom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kis -lehetőleg oliva- olaj
  • snidling

Hozzávalók a zöldmártáshoz:
  • petrezselyem, turbolya, snidling, sóska, leveles oregano (szár nélkül összesen 50 dkg)
  • 1 fej hagyma (apróra vágva vagy turmixolva)
  • 10-15 dkg uborka (apróra vágva vagy turmixolva)
  • 3 keményre főtt tojás
  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dl natúr joghurt

 

Zöldmártás

Kezdjük a zöldmártással, hogy az ízek jól összeérjenek. Sokféle zöldmártás recept kering a neten, és számos variációt találni a nyomtatott szakácskönyvekben is, de az igazi zöldmártás 7 fűszernövényt tartalamaz. Ezek pedig a következők: petrezselyem, turbolya, borágó, pimpinella, zsázsa, snidling, sóska. Mivel én nem rajongok egyes alkotóelemekért, így kihagytam, helyettesítettem azokat. 

 

A hagymát és uborkát apróra vágjuk (vagy turmixgéppel elvégeztetjük a piszkos munkát), a zöldfűszereket és a három keményre főtt tojást finomra aprítjuk és egy tálba tesszük. Mindezt egy fakanál erősebb mustárral ízesítjük és 1 dl -lehetőség szerint- oliva olajjal kikeverjük. Hozzáadunk 1,5 deci joghurtot és 1,5 deci tejfölt. Sózzuk-borsozzuk és néhány csepp citrommal ízesítjük. Ezek után betesszük a hűtőbe és tálalásig állni hagyjuk.



Lazac

Lehetőleg előző este ízesítsük be a halat, hogy jobban érvényesüljenek az ízek. Miután kifiléztük a halat (filét vásárlók előnyben), nem túl vastag, kis darabokra vágjuk és ízesítjük. Fogjuk a szeleteinket és egyenként, mindkét oldalt megszórjuk sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, snidlinggel, tört vagy zúzott fokhagymával, majd egy tálba rakjuk. Miután ezzel végeztünk, hozzáadjuk a negyed citromunk levét, letakarjuk és a hűtőbe tesszük reggelig.

 

sült lazac.jpg

 

Sütés előtt alufóliába csomagoljuk a halszeleteket. Megkenjük az alufólia alját vajjal, ráhelyezzük a lazacot, majd a szelet tetejére egy kis vajat helyezünk, és a végén becsomagoljuk, mint ha egy szendvics lenne. Ezt addig ismételjük, míg a szeletek el nem fogytak. Előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

Kivesszük, kicsomagoljuk és már fogyaszthatjuk is.

 

2011-12-24 12.19.14.jpg

 

Remélem érthető volt és elnyerte mindenki tetszését! Jó étvágyat kívánok!

 

KT.
-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása