Nincs is annál jobb érzés, mikor a szüleid közlik, hogy akkor holnap vendégeld meg őket egy ebédre, pláne ha azt az előző nap jelentik be este 8-kor. Ilyenkor az ember agyában egy óemdzsí wtf gondolatmenet fut végig, majd pánikszerűen kirohan a mélyhűtőhöz, hogy megnézze miből tudna valamit alkotni (persze ha csak nem akar szombat reggel piacra vagy boltba rohangálni..) Én is így tettem, ugyanis nincs az a pénz amiért én szombat hajnalba piacra mennék. Na de elég is a sok mellébeszélésből, hisz itt ételekről van szó nem magánéleti dilemmákról. Találtam 2 zacskó csirkét, és egy zacskó marhacsontot a mélyhűtőben, így tudtam, hogy csontleves és csirkepörkölt lesz a menü.

A csirkepaprikás is a pörköltalapra épülő ételek közé sorolható. Így nincs is más dolgunk, mint a felforrósított olajon a korábban felaprított hagymát megpároljuk (avagy dinszteljük), belekeverjük a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával (én jó sokkal szoktam, úgy ha már lúd, akkor legyen kövér címszóval jó magyarosan), kis majorannával, sóval, borssal és ezután rögtön kis lével felöntjük, majd várjuk, hogy a lé elpárologjon. Ez fontos momentum, mindenképp várjuk meg, hogy elpárologjon a lé! 

Ezt követően rátesszük a húst, és összeforgatjuk (tipp: mielőtt a húst hozzáadjuk, kicsit meg lehet pörkölni a húst, így nem főnek ki belőle a húsnedvek, és jobb íze marad a húsnak. Én nem szoktam alkalmazni, de lehet). Ha ez megvolt, felöntjük vízzel. Minimum annyival, hogy ellepje a húst, én kicsit többel szoktam, imádom a szaftját! Itt vigyázzunk, hogy a hús még ereszt magából egy kis vizet, szóval csak okosan! 

Mindezek után közepes lángon főzzük a pörköltöt és ügyeljünk arra, hogy ne kavargassuk fakanállal, hisz a hús széteshet.


 

Mikor a hús megpuhult, megfőtt lejjebb vesszük a lángot. Egy kis tálban összekeverünk egy nagydoboz tejföl felét 2-3 púpos teáskanál liszttel. Mikor elkevertük, 1-2 merőkanállal szedünk a szaftból és összekeverjük a tejföllel. Amikor csomómentessé kevertük fogjuk és szép lassan beleöntjük és elkeverjük a pörköltbe, majd újra felforraljuk, azért hogy a liszt megduzzadjon. És voálá kész is vagyunk!

 

Én ketté vettem a pörköltet mert igazán csak én szeretem tejfölösen, így csak kis részét habartam be. Ízlés szerint fogyaszthatunk mellé tésztát, nokedlit vagy esetleg rizst is. Én az étrendem miatt zöldségekkel ettem, de egyébként tészta készült mellé. A képekért pedig elnézést, kicsit sűrű volt a program, így kevesebb kép van, illetve tálalni azt nem tudok, szóval nézzétek el nekem!

Remélem mindenkinek elnyerte tetszését eme remek és igazából pofon egyszerű étel! Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:

  • 4db csirkecomb
  • 4db csirke szárny
  • 2db csirkemell
  • 2 fej hagyma
  • 3-4 kiskanál pirospaprika
  • 1 doboz tejföl
  • 2-3 púpos teáskanál liszt
  • fűszerek

 

Címkék: csirke pörkölt
-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása