Cannelloni-palacsinta
Mai meglepetésbejegyzésünk egy remek kis étel lesz, amiről azt hiszem bátran állíthatom, hogy mindenkinek meg fog felelni az egyszerű emberektől a gasztroínyencekig. Azért esett erre a választásom, mivel valami tésztára vágytam, viszont nem a megszokott formációkban, hanem valami újban. Az elkészítése kicsit időigényes, és pepecselős, viszont azért az ízélményért, amit kapunk, feltétlen megéri! Lássuk, hogy is készül a Kockás Abrosz eddigi legbonyolultabb étele.
(Újításként mostantól minden bejegyzésben a hozzávalók után feltüntetem mennyi kalória van az elkészített ételekben)
Hozzávalók a tésztához:
- 120 g liszt
- pici só
- feketebors
- két tojás elkeverve
- 3 dl tej
- olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 g vaj
- 30 dkg darált hús
- 350 g cukkini lereszelve
- 5 darab kisebb paradicsom felkarikázva
- 1 db egész paprika felkarikázva
- 60 dkg sajt
- só, bors, oregano
Hozzávalók a mártáshoz:
- 30 g vaj
- 30 g liszt
- 4,5 dl tej
- 0,5 mokkáskanál őrölt szerecsendió (esetemben 4-5 nagyobb darab szárított szerecsendió apróra zúzva)
- só, bors
- csipetnyi fahéj
- 60 g sajt
Adagonként 682 kcal/2867 kJ
-----------
Első lépésként tegyük a lisztet egy mély tálba, adjuk hozzá a sót és a borsot, majd a közepébe öntsük bele a felvert tojást és a tej felét (1,5 dl) és ezt az egészet keverjük ki sűrű palacsintatésztává. Mi habverővel csináltuk, mivel az gyorsabb. Öntsük hozzá a maradék tejet és tegyük félre fél órára.
Amíg a palacsintatészta áll, elkészíthetjük a tölteléket. Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben. Pirítsuk meg rajta a darált húst és a felkarikázott paprikát, paradicsomot, majd megszórjuk sóval, borssal és oregánóval ízlés szerint. Mikor ezek már megpirultak és megpuhultak hozzáadjuk a korábban lereszelt cukkinit is, majd rátesszük a fedőt és 5-7 percig közepes lángon pároljuk. A tűzről lehúzott edényből belekeverjük a reszelt sajtot, és félretesszük hűlni.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütő esetében 6-os fokozat). Közben kisütjük a palacsintatésztát, ha kész vannak akkor egy előmelegített tányérra csúsztassuk őket és, hogy a felesleges zsiradékot felszívjuk, tegyünk közéjük egy-egy papírtörlőt. (Nekünk 7 db nagyobb sikerült.)
A mártás előkészítéséhez felolvasszuk a vajat egy kisebb edényben, és hozzáadjuk a lisztet. Kis lángon keverve pirítsuk egy percig, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet, a szerecsendiót, sót, borsot, és végül egy kis fahéjat. Sűrű kevergetés mellett újraforrástól számítva 5 percig főzzük, majd félretesszük hűlni.
A tölteléket osszuk szét a palacsintákra, majd göngyöljük fel őket. Figyeljünk arra, hogy egyenletesen jusson mindegyikre. Rakjuk őket egy kivajazott lapos jénai (vagy kerámia) tálba szorosan egymás mellé. Öntsük le a mártással, a tetejére pedig szórjunk reszelt sajtot!
Sütőben süssük 25-30 percig, míg aranybarna színű nem lesz. Tálalás előtt érdemes megvárni míg kihűl!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
KT