Minap olvasgattam a blog.hu gasztro blogjait és szinte egytől egyik a Budai Gourmet fesztiválról szólt. Én konkrétan magasról ... teszek erre. Szép és jó dolog egy ilyen rendezvény, de az átlag fiatal per egyetemista és család nem engedheti meg magának. Ezen a véleményemen még az egy nap a Városban blog "remek" cikke sem tudott meggyőzni. Az ilyen fesztiválokon jó nézelődni, borozni, emberekkel beszélgetni, de számomra nem több egy újabb sznob és túlárazott rendezvénynél. 

Egy kis kitérő után, akkor nézzük is mi a mai poszt témája. Egy könnyű, gyors és rendkívül finom étel, a Lecsós-sangriás tarja. 

Néha van az úgy, hogy az ember megkíván egy jó szaftos magyar ételt, vagy esetleg csak valami húsra vágyik. Esetemben mindkét verzió fennállt, így nem csoda, hogy ezt készítettem el. Nézzük is, mit s hogyan csináltam.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sertéstarja (vagy akármi más)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db piros husú kaliforniai paprika
  • 3 db zöldhusú kaliforniai paprika
  • 3 nagyobb paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/4 rúd cukkini
  • 10-15 dkg sonka

 

Kezdésként vágjuk csíkokra a tarját, majd egy tálban fűszerezzük meg. Én tárkonyt, majorannát, sót és borsot tettem bele. Keverjük össze és öntsük nyakon 1-1,5 dl sangriával (esetleg édes vörösborral) és hagyjuk állni. 

Amíg a húsunk felveszi a fűszerek és a bor ízét, addig feldaraboljuk a sonkát és a zöldségeket. Elsőként a hagymát vágjuk négybe, majd csíkokra, majd a sonkát is kis kockákra és egy magasabb edénybe vagy serpenyőbe tesszük. Ezek után a többi zöldséget felkarikázzuk! 

Mindezek után a húst egy serpenyőben addig pirítjuk, míg a saját levét elfőtte. Ez idő alatt a már említett edényben vagy serpenyőben üvegesre pirítjuk a hagymát és a sonkát, majd hozzáadjuk a húst is! (Tipp: Érdemes először megvárni míg a hús megpirul és elfő a leve, ugyanis lassabban sül át a tarja, mint a hagyma és a sonka.)

Ha hozzáadtuk a húst a hagymához, összeforgatjuk őket, majd 1-2 percig hagyjuk sülni. Ezek után sorokban rátesszük a felkarikázott zöldségeket. Első sorban a cukkini legyen, utána jön a paradicsom, piros husú paprika, majd a sima. Érzéssel megsózzuk és féldeci vizet öntünk rá majd lefedjük és közepes lángon addig főzzük, míg kissé össze nem esett. Ha ez megtörtént, akkor jól megforgatjuk, fedő vissza és tovább főzzük.

Mikor teljesen összeesett és megpuhult minden alkotóelem, akkor fogjuk a paradicsomszószt (vagy sűrített paradicsomot) és hozzáadjuk, elkeverjük. Ezt követően vissza tesszük a fedőt és gyakori kevergetés mellett 10 perc alatt készre főzzük vagy addig, míg el nem éri a kívánt sűrűséget.

Fogyasztáshoz köretnek rizst ajánlok. Remélem elnyeri a tetszéseteket ez az étel is. Véleményeket, észrevételeket, ötleteket, recepteket továbbra is várok ak.abrosz@gmail.com-ra.

Jó étvágyat kívánok,

KT


 

 

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása