Rakott karaj

2012-02-27 10.28.04.jpg

Igen, egy újabb rakott ételt szeretnék nektek bemutatni, a rakott karajt. A története a következő: éhes voltam és találtam a mélyhűtőben egy kis karajt meg tarját, majd benéztem az amúgy ürességtől kongó hűtőbe, és az ott talált alapanyagokból összehoztam ezt az ételt. Lehet, hogy valaki valahol már csinált ilyet, én még sehol sem olvastam róla, szóval ha ilyen tényleg volt, akkor elnézést. Igazából nem kell hozzá sok anyag, könnyen elkészíthető és az egyetlen hátránya, hogy sokáig kell sütni, szóval célszerű nem akkor nekiállni, mikor már kopog a szemünk az éhségtől. A végeredmény viszont nagyon finom és egyben laktató fogás. 

 

Hozzávalók:

 

  • 60-80 dkg karaj
  • Besamel mártás
  • 30 dkg sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 egész tojás felverve
  • majoranna, só, bors
 
Besamel mártás:
 
  • 4 dkg vaj (a vajat, margarinnal, olajjal, vagy zsírral helyettesíthetjük),
  • 2 púpos ek. liszt,
  • 4 dl tej
 

Besamel elkészítése:

 

A vajat megolvasztjuk, de nem hevítjük túl, mert megváltozik az íze. Hozzáadjuk a lisztet, és addig forrósítjuk, míg egészen át nem fehéredik. Ezután a forró tejjel egyszerre felengedjük, habverővel simára keverjük és sűrű péppé főzzük, majd megsózzuk, borsozzuk, és még 5-10 percig forraljuk. A híg fehér mártást 1-2 ek. tejföllel összekeverve főzelékeknél, tejfölpótlóként használhatjuk. A sűrű mártást főként felfújtak, pudingok, alapjául készítjük.

 

Rakott karaj elkészítése:

 

A karajt vékonyabb szeletekre vágjuk, és forró olajon mindkét oldalát épphogy megpirítjuk (nem kell átsütni). Egy hőálló tálat vagy tepsit vékonyan kivajazunk, és a megpirított szeleteket belefektetjük. Ha betelt az első sor, a vöröshagyma felét szépen elosztva rákarikázzuk a tetejére, hogy mindenhova jusson, majd megszórjuk oreganóval. A felvert tojás felét ráöntjük a hússorra és egyenletesen eloszlatjuk, majd a sajtunk egyharmadával is megszórjuk és körülbelül a besamelünk felét is ráöntjük, eloszlatjuk. Erre jön a második sor hús, majd a hagyma és a második harmad sajt. A maradék besamelt és tojást elkeverjük egymással és a hús tetejére öntjük és a tetejére szórjuk a maradék sajtot.

rakott_karaj1.jpg

 

Fedővel vagy alufóliával lefedjük és hideg sütőbe tesszük és 175 fokon, a sütő alsóbb részében 1 óráig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát/fedőt és sütőtől függően körülbelül 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük és tálalás előtt minimum 30 percet hűlni hagyjuk.


Köretnek mindenképpen sült krumplit ajánlok!

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

KT



-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása