Martini party

 

Az ünnepi hangulat közepette elérkezett az idő egy-két otthoni vacsorának, bulinak és hasonló rendezvényeknek is az ideje. Ennek legegyszerűbb, pár alapkellékkel megvalósítható formája egy jó kis martinis pult, ahol gyorsan különböző ízléseknek megfelelő italokat hozhatunk létre. A koktélok világában a "martinit" most nem konkrétan a Martini márkával fémjelzett italokra kell gondolni - bár azoknak is fontos szerepe akad -, hanem pár gin- vagy vodkaalapú italra. Ami talán az egyetlen közös jellemzője ezen italoknak, hogy a jól ismert talpas "Y" pohárban szolgálják fel őket. A következőkben 5+1 pontban felsoroljuk itt a Kockás Abroszon, hogy mire is lesz szükségünk. 

 

1. Egy üveg vodka és/vagy egy üveg gin 

 

Ez attól is függ, hogy hány embert hívunk meg, de a vodka a "semleges" karakterével több ital alapjául is szolgálhat. De ha hivatalosan nézzük, az eredeti, nagybetűs Martini receptet, csak a gin az alapja, tehát ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, érdemes beszerezni egy üveggel. 

 

2. Vermutok

 

Itt szóba jöhet az előbb már emlegetett összes Martini-termék vagy akár a konkurencia cégek hasonló termékei is. De újíthatunk is és egy üveg Rosatóval és pár szelet narancshéjjal lenyűgözhetünk mindenkit (természetesen jól összerázva egy kis vodkával).

 

3. Koktél shaker 

 

Hagyományosan a martini koktélokat keverjük, de hagyatkozzunk a klasszikusra és kérjük: "rázva, nem keverve!" 

 

4. Jég 

 

A pohárig már nem jut el, aminek megkönnyítésében jelentős szereppel bír az előző tételünk, de fontos szerepe van az italok hűtésében és abban, hogy a martinink elérje a megfelelő hőmérsékletet. 

 

5. A díszítés

 

Gyöngyhagyma, olívabogyó, koktélcseresznye, lime, citromszelet, citrushéjak stb. Ezek több szempontból is fontosak, az elkészült koktélba lehet őket tenni vagy épp a citrushéjakkal egy kis olajat permetezni az italunkra, amely egy kis külön aromát ad neki. Gyümölcsöket is használhatunk, pl. epret, málnát stb. (ezeket tegyük a shaker aljára zúzzuk össze, majd így rázzuk össze az italunkkal). 

 

+1. Kiegészítő italok 

 

Ha még futja a költségvetésből és a fantáziánkból, érdemes ezekkel kíséretezni: Triple Sec, Curacao, Grenadine szirup, Angostura keserű, csokilikőr... de ezzel már túl lépem lassan az ital határait. 

 

Tehát mindenkinek jó kísérletezgetést, sőt a vendégeink is elég gyorsan el tudják sajátítani az alapokat, addig is egy kis ízelítő a lehetőségekből:

 

Martini (az eredeti koktél)

 

  • 55 ml gin
  • 15 ml száraz vermut

 

 
Összerázzuk jéggel, majd behűtött martinis pohárba öntjük, majd olívabogyókkal díszítjük. 
 
 
Áfonyás martini
 
  • 30 ml vodka
  • 30 ml Triple Sec
  • 45 ml áfonyalé
 
Szintén összerázzuk, pohárba töltjük, majd narancshéjjal díszítjük.
 
 
CSG
-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása