Mostanában nem nagyon posztoltunk az Abroszra semmit sem, ennek egész egyszerű oka van, az időhiány. Ám most, hogy kis lélegzetvételnyi szünethez jutottunk, egy régi hagyományos étel újragondolását szeretnénk megosztani Veletek! Ez az étel nem más, mint a rakott krumpli. Ki ne emlékezne a nagymama által hagyományos módon kolbásszal és főtt tojással elkészített verzióra! Ebben a bejegyzésben egy kicsit elrugaszkodunk ettől a dimenzióból és más megközelítésből mutatjuk be a "newwave" rakott krumplinkat, ami persze nem egyedi, előfordulhat, hogy másnak is eszébe jutott már ez a variáció. Lássuk akkor, hogyan is készült el ez az étel nálunk, a Kockás Abroszon!

 

Hozzávalók:

  • 6-7 nagyobb (tényleg nagy) szem krumpli
  • 0,5 kg darált hús
  • 1 nagyobb fej vörös vagy lilahagyma
  • 3 db paprika (nálunk ez vegyes volt, de lehet egyféléből is)
  • 15 dkg sajt
  • 5 tojás
  • 450 g tejföl
  • kis vaj a tepsi kikenéséhez
  • kis mustár
  • só, bors, oregano

 

Első lépésként fogunk egy fazekat, beletesszük a krumplit, és annyi vizet öntünk bele, hogy az ellepje. Hozzáadunk 1 teáskanálnyi sót, lefedjük és lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük. Amíg a krumpli megfő, vékony darabokra szeljük a paprikát és félretesszük. A darált húst és a felkarikázott hagymát egy serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk és időnként megforgatva addig sütjük, míg teljesen el nem főtte a levét. Közben a krumplink minden bizonnyal elkészül, de ne ijedjünk meg, zárjuk el a gázt, és majd a darált hús elkészülte után foglalkozunk vele. Rutinosabbak természetesen nyugodtan csinálhatják egyszerre tovább. A krumplinkról leöntjük a vizet, és még melegen meghámozzuk, majd hűlni hagyjuk.

 

Ezek után fogunk két tálat. (Ez a rész kicsit bonyolultnak tűnhet, de nem az!) Az egyikbe felütünk 3 tojást, a másikba pedig két sárgáját. A felesleges fehérjét pedig a 3 tojáshoz adjuk. A három tojást és a két fehérjét felverjük, mintha rántottát csinálnánk. Ezután foglalkozunk a két sárgájával, mégpedig oly módon, hogy hozzákeverjük a doboz tejfölünket, illetve egy kis mustárt is ízlés szerint. Megsózzuk, borsozzuk, kis oregánóval is meghintjük, majd állni hagyjuk.

Ha ezzel megvagyunk kikenünk vajjal egy hőálló tálat vagy tepsit. Felszeleteljük a krumplit és lefektetünk belőlük egy sort. Erre jön az összes darált hús hagymástól, majd erre öntjük rá szépen eloszlatva a felvert tojásunkat. A következő szintre megint krumpli kerül, majd arra a felszeletelt paprika és a végére a tejfölös szósz. Az utolsó lépés pedig az, hogy ízlés szerint megszórjuk sajttal és 45-60 perc alatt, 170 fokon (elektromos sütő) készre sütjük.

 

Ha kész, kockára vágva tálaljuk némi saláta kíséretében, esetünkben tejfölös uborkasalátával!

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

K.T.

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása