Megcsavarva

Ahogy azt korábban facebookon beharangoztuk, ősztől új rovatokkal, témákkal várunk benneteket itt a Kockás Abroszon, valamint hamarosan külsőleg is megújulunk, de erről később! Büszkén mutatom be új rovatunk első posztját, ami lehet egy könnyed hűsítő, lehet welcome drink és gyakorlatilag lehet bármi! Az új rovatunkban Lucifer kolléga fog minket és a kedves olvasókat elkalauzolni az alkoholos és alkoholmentes koktélok világába! Remélem tetszeni fog. Lássuk hát az első bejegyzést!

Vodka narancs, mondhatjuk magyarul is. De az 1950-es évek Amerikájában a vodkadömping idején keletkezett koktél, eredetileg a Srewdriver névre hallgat. Bár ez manapság szerintem senkinek nem mondtam újat és már mindenki tudja, hogy csavarhúzót jelenet. De az egyik 1999-es Playboy hasábjain (azért emlékszek rá, mert a lapban volt egy Kurt Vonnegut novella) még jó ízűen csűrték- csavarták a szót arról, hogy mi végre csavarhúzó, meg hogy nők fejét is el lehet vele csavarni, sőt arra is figyelmeztetnek, hogy csak finoman a poharakkal, nehogy becsavarodjunk tőle. Mert ugyanis ez a koktél nálunk nem volt mindig felkapott és ehhez semmi köze a vodkának (az volt bőven), hanem a narancslé számított luxus cikknek. Majd a megfizethetőségével , nőt a koktél népszerűsége is és paraszti egyszerűséggel fordított neve is az angol elterjedésének késését mutatja. 

A koktél eredetijét szerintem már mindenki személyesen ismeri és az idők során sok változata kelt szárnyra (pl. a Harvey Wallbanger) most következzék tőlem egy, csak tényleg egy finom csavarással. A koktél ötletét a Tequila Sunrise adta, és legfontosabb kiegészítője a grenadine ötlet, melyet a nagyobb áruházakban és koktél boltokban kaphatunk. 

Egy longdrinkes poharat félig töltünk jéggel, majd ráöntünk három rész frissen facsart narancslevet és egy rész vodkát (pl. Grey Goose), végül jön egy bő öntet grenadine öntet jön, melyet finoman öntsünk, hogy szépen lecsorogjon az aljára. Szívószállal kínáljuk. Díszítésnek: narancs karika esetleg koktél cseresznye. Egészségetekre. 

 

 

Címkék: vodka koktél narancs
-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása