Burgonyafelfújt sonkával
Mai témánk egy viszonylag gyorsan és könnyen elkészíthető felfújt lesz! Sok mindent nem is fűznék hozzá, talán csak annyit, hogy csaknem két éve az egyik kedvencem. Igaz sokszor nem készítettem el, de amikor igen, akkor sokat és nagyon jól esett! Nézzük tehát, hogy is készül a burgonyafelfújt itt, a Kockás Abroszon!
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya,
- 30 dkg főtt sonka,
- 1 db zöldpaprika,
- 2 evk vaj,
- 1 evk liszt,
- 5 dl meleg tej,
- 2 tojássárgája,
- 3 evk búzadara,
- 5 dkg sajt,
- 1 nagy vöröshagyma,
- só, bors, szerecsendió, majoranna
A burgonyát megmossuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük és kb. 30 percig főzzük. Eközben felkarikázzuk a hagymát és a zöldpaprikát és félretesszük őket. A sajtot lereszeljük és összekeverjük a búzadarával, majd ezeket is félretesszük. Ezt követően a sonkát is feldaraboljuk, majd szintén félretesszük. Amit lehet előre csináljuk meg, hiszen később nagyon sűrű lenne a menetrend!
Ha a burgonya megfőtt, lehűtjük, meghámozzuk, majd felkockázzuk és összekeverjük a sonkával.
Egy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál vajat. Rászórjuk a lisztet és addig pirítjuk, amíg aranysárga színe nem lesz.
Ekkor szép lassan, apránként felöntjük a meleg tejjel. Simára keverjük és sűrűre főzzük. Amikor az összes tejet beleöntöttük megfűszerezzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgáját valamint a krumplit és a sonkát. Ezt követően az egészet egy hőálló tálba öntjük. A tetejét megszórjuk a korábban lereszelt és darával elkevert sajttal. 200 fokra előmelegített sütőbe, annak is az alsó részébe tesszük.
Közben gyorsan fogunk egy serpenyőt és 1 evk vajat felhevítünk és a hagymát és paprikát megpirítjuk. Nem kell nagyon, mert akkor oda fog égni a sütőben. Ha megvagyunk, egy kanállal szépen ráhelyezzük a sütőben lévő adagra és tovább sütjük.
Ha kész, paradicsommal és friss petrezselyemzölddel tálaljuk!
KT