IMG_2064.jpg

Forralt bor. Egyértelműen a téli hónapok legfelkapottabb itala. Sokan, sokféleképp készítik, gyakorlatilag nem találkoztam olyannal, hogy valahol két tökéletesen egyorma forralt bor recept lett volna. A minap tartottunk egy előszilveszteri találkozót a barátaimmal, és ott az általam forralt bor volt a "főfogás". Valószínűleg, mindenkinek megvan a saját maga „legjobb forralt bor” receptje. Én sem vagyok ez alól kivéve, és ezt szeretném most megosztani veletek. Megnyugtatásul leírnám, hogy a találkozó végére nem panaszkodhattunk, mind elfogyott.

 

Hozzávalók:

  • 3 palack vörösbor (lehetőleg cabernet sauvignon, de ha nincs rá lehetőség, akkor jó bármilyen édes/félédes gyümölcsösebb ízű vörösbor.)
  • 15 dkg cukor
  • 3 babérlevél
  • 1 lapos evőkanál szegfűszeg
  • 3 narancs negyedekre vágva
  • 3 rúd fahéj
  • teáskanálnyi reszelt szerecsendió

 

Néhány dolgot még hozzáfűznék az elején. Fontos, hogy csak olyan borból készítsük a forralt bort, amit alapesetben is meginnánk. Pancsolt, gyenge borból, pancsolt és gyenge forralt bor lesz. Sokan szokták ajánlani, hogy hígítsuk a forraltbort vízzel 2/3-1/3 arányban. Ez a recept nem olyan, én nem szeretem, de adható hozzá. És végezetül, hiába forralt bor a neve, sose főzzük forrásig! És akkor most lássuk az elkészítést.

 

Nincs nehéz dolgunk, egy fazékba öntjük a borokat és hozzáadjuk a hozzávalókat, majd kevergetjük míg a bor gyöngyözni nem kezd, de még nem forr. Ha kész lefedjük és 15-20 percig állni hagyjuk a meleg tűzhelyen. Ezt követően le is szűrhetjük, de nem muszáj, mi sem tettük. Mehet bele a merőkanál és mindenki szed magának amennyit érez. Ha kihűlt, akkor természetesen bármikor megmelegíthető tűzhelyen!

 

Fogyásszátok egészséggel!

 

KT

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása