Újévi lencse

2011-12-31 19.28.34.jpg

2011 utolsó receptje következik a blogon: eláruljuk nektek, hogyan is készítsetek ízletes lencsét, amelyet az új év első napján kell elfogyasztani. A népi hiedelemben mindenféle szemes étel, pl. a bab vagy a lencse az aprópénz jelképe, ezzel együtt pedig a gazdagságé. A babona szerint még ma el kell készíteni, és holnap kell belőle belakni, így a pénztárcánk a bankótól, a keblünk pedig a bókoktól fog dagadni az új esztendőben! Ezzel kívánunk sikeres új esztendőt nektek - lássuk, hogy készül el a lencse a Kockás Abroszon.


Hozzávalók:

  • fél kiló lencse
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 30 dkg füstölt hús (lehetőleg sonka, de lehet akár csülök vagy pulykahús is)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1-2 teáskanál pirospaprika
  • 2-3 babérlevél
  • 1/4 citrom
  • nagy pohár tejföl (opcionális)
  • mustár (opcionális)

 

A lencsét előző este, vagy aznap reggel bő vízben beáztatom. Nagyon sok vizet képes magába szívni,  szóval önthetünk rá bőven vizet. Ez pedig azért szükséges, hogy könnyebben megfőljön. Sokan állítják, hogy ez nem szükséges, ami abban az esetben igaz is, ha termelőtől vásárolunk, nem pedig előre bezacskózott lencséből főzünk.

 

A lencsét leszűrjük, majd annyi vízben feltesszük főni, ami bőven ellepi. A babárlevelet, sót, borsot ízlés szerint ehhez adjuk hozzá. A füstölt húst bőröstül felszeleteljük közepes nagyságú szeletekre és hozzáadjuk a lencséhez. Időnként megkeverjük. Addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul.

 

Eközben a nagy fej vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. (Tipp: A fokhagymát akár össze is zúzhatjuk.) Amikor a lencsénk megpuhult, elkészítjük a habarást. Egy magasabb falú serpenyőben az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük, hozzáadunk 1,5 púpos evőkanálnyi lisztet, amit elkeverünk. Ezután a tűzről levesszük, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük és felöntjük 2-3 dl hideg vízzel, majd mindezt simára keverjük. Folyamatos kevergetés mellett ezt a mártást a lencséhez öntjük, felforraljuk, majd 5-10 percig alacsony lángon főzzük, hogy a lisztnek ne legyen nyers íze.

(Tipp: Én úgy csináltam, hogy a  hagyományos rántás után készítek még egy, tejfölös-mustáros "mártást". Egy nagy doboz tejföl 3/4-ét elkeverjük egy evőkanál mustárral és egy evőkanál liszttel, majd a lencséből egy-két merőkanál levet ráöntünk. Simára keverjük és hozzáadjuk a lencséhez, ezzel még pikánsabb ízt adva neki. Felforraljuk, és alacsonyabb lángon 5-10 percig főzzük.)


Főtt tojással, sült baconnal, sült szalonnával, füstölt húsokkal tálalhatjuk. Ízlés szerint facsarhatunk bele egy negyed citromot is, miután berántottuk.

kép.jpg

 

Jó étvágyat!

 

KT

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása