Ha hétvége, akkor sütemény. Legalábbis ez az elmúlt időszak tapasztalata. Igazából nem bánom, hisz a tapasztalatom sütemények terén hagy némi kívánnivalót maga után. Mai választottam, egy tejespite lett, méghozzá nyárra való tekintettel egy kis cseresznyével. Igaz nem bírtam kivárni míg teljesen kihűl, de még így is rednkívül ízletes desszert lett belőle a meleg nyári estén.

Annyit elmondanék még elöljáróban, hogy ez egy merőben új találmány számomra, hisz adott volt a tejespite receptje, ám egy kis gyümölcsös ízzel meg szerettem volna fűszerezni, amolyan spontán módon. Nem mindent olyan sorrendben csináltam, mint ahogyan le fogom írni, ám a leírtak szerint haladva logikusabb, egyszerűbb és ésszerűbb az édesség elkészítése. Bevallom féltem, hogy ez így nem lesz az igazi, ám a végeredmény minden kétségemet elűzte. Jól rögtönöztem, megérte kockáztatni!

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db vaniliás cukor
  • 1-2 marék cseresznye vagy egyéb gyümölcs
  • 1 l tej

Kezdésként rögtön gyorsan, frissen kimagozzuk a cseresznyéket, majd egy tálban félrerakjuk őket. Fogunk egy jó öblös tálat és a vajat megolvasztjuk, hogy krémes, folyékony állapotba kerüljön. Ezek után az 5 darab tojást szétválasztjuk. A fehérjét egy külön tálba, míg a sárgáját az öblös tálba tesszük. Ide kerül majd a többi alkotóelem is! Ha a tojást szétválasztottuk, akkor jöhet a liszt, cukor, vaniliáscukor. Ekkor összekeverjük amíg egy masszásabb állagot nem kapunk.

Ha az alapanyagok a fent láthatóhoz hasonló módon összeálltak, akkor fogjuk és ráöntjük a tejet, majd habverővel (ha nincs akkor botmixer) felkeverjük. Ha megvagyunk, vegyük elő a korábban kimagozott cseresznyéinket. Itt két lehetőségünk van. Az egyik azoknak akik botmixerrel dolgoztak, a másik pedig habverősöknek. A botmixeresek szórják bele a tálba a cseresznyét és dolgozzák el úgy, hogy a cseresznyék apróra zúzódjanak. A botmixeresek pedig vegyenek elő egy kisebb de lehetőleg magasabb oldalú tálat szórják bele a cseresznyét, majd töltsék fel egy kis lével a korábban felkavart tejes léből. Ezt követően pedig jó alaposan turmixolják el majd öntsék vissza a nagy edénybe.

Ha ezzel a művelettel sikeresen végeztünk vegyük elő a tojásfehérjét! Fogjuk a habkeverőnket és a fejek elmosása után habosra keverjük a tojásfehérjét.
Fogjuk a frissen felkevert habot, és hozzáadjuk a másik tálhoz. Óvatosan enyhén elkeverjük figyelve arra, hogy ne keverjük teljesen el, majd az egészet egy előre kivajazott és belisztezett tepsibe öntjük.
Villanysütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből feltétlen várjuk meg míg kihűl, mivel melegen nagyon nehéz és körülményes a tálalása.
 
Végezetül friss gyümölccsel és/vagy porcukorral szórhatjuk meg fogyasztás előtt.
 
Jó étvágyat kívánok mindenkinek!
 
KT
-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása