Photo 2013.01.10. 13 56 56.jpg

A "zöldségek vörös démona", "a tél vitaminbombája", "a csendes gyógyító". Többek közt így is nevezik a céklát, hiszen különösen tél végén, a vitaminok és ásványi anyagok egyik legfontosabb forrása is lehet, valamint számos más pozitív hatása van az egészségünkre nézve. Biztos sokan vagytok úgy vele, hogy mikor hazalátogattok a szülőkhöz, mindig feltankoltok a savanyúságokból, amiket a jó öreg nagyszülők vagy szülők készítettek, így nem kell a rosszabb minőségű boltit, vagy a jó minőségű, de kevésbé olcsó piaci savanyúságot választani. Ezek azonban hamar elfogynak, így ez a poszt azoknak lesz segítségére, akik szeretik a céklát, szeretik érezni az igazi ízét. A jó cékla a hozzávalók megfelelő arányán múlik, ezért én anyukám receptjét csináltam meg a napokban, nekem ez az ízvilág az, ami fekszik. Bátran lehet kísérletezni, elrontani nem nagyon lehet. Nem kell megijedni, ez a cékla hamar elkészíthető, és abszolút kezdők is meg tudják csinálni. Hogy hogyan, az a továbbiakban kiderül.

 

Hozzávalók

 

  • 3 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál 10%-os ecet
  • fél liter víz
  • csipet só
  • 1 kg cékla
  • fél rúd torma reszelve
  • 1 teáskanál köménymag

 

Elkészítés

 

Alapvetően két lehetőségünk van. Az egyik, hogy 2-3 napon belül fogyasztani szeretnénk, a másik, hogy el szeretnénk tenni az év hátralévő részeire is. Ez a recept a frissen fogyasztott verzióhoz, van, de lentebb leírom a másik megoldást is.

 

Ha kell, a céklát megmossuk, megtisztítjuk majd félkeményre főzzük. Amíg fő, a hozzávalókból elkészítjük az ecetes levet úgy, hogy a hozzávalókat elkeverjük egymással. A főtt céklákat kiszedjük és kicsit hűlni hagyjuk, majd ha már lehet, meghámozzuk és ízlés szerint felkarikázzuk. Frissen reszelt tormával szórjuk meg és alaposan elkeverjük. Hűtőbe tesszük és állni hagyjuk legalább 2-3 napot, de egy hét lenne az ideális. Néha persze keverjük fel, hogy ne ülepedjen le az aljára az összes torma. 

 

Eltevés

 

Ha el szeretnénk tenni, akkor szerezzünk jó befőttesüvegeket, és alaposan mossuk ki őket. Az ecetet, sót, köménymagot és a cukrot belekeverjük a vízbe, felforraljuk, hogy minden összetevő feloldódjon, majd melegen tartjuk és időnként megkeverjük. Tegyük bele az üvegekbe a céklákat, a reszelt tormát majd öntsük le a forró lével. Rácsavarjuk a tetejét, fejére állítjuk pár percre az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Legalább egy hétig hagyjuk állni.

  

Photo 2013.01.10. 13 58 56.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

KT

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása