530565006.jpg

"Itt a tavasz" - lehetett hallani mindenhonnan az elmúlt pár napban, és a hétvégére tényleg ragyogó idő lett, így fogtuk magunkat és elkészítettük az idei éve első bográcsos ételét, ezt a finom gulyáslevest. Én személy szerint sokszor készítek bográcsgyulyást, ám most mégis kedvet kaptam hozzá és ha már így alakult, akkor úgy döntöttem az Abroszra is felkerül. A recept nem túl bonyolult, apai ágon "örököltem" viszont kicsit megváltoztattam itt-ott. Remek választás lehet egy kiadós vasárnapi ebédnek vagy akár egy kisebb társaságnak is, egy kerti parti keretei között. 

 

Hozzávalók:

 

Ha nem szeretnétek ekkora mennyiséget készíteni, csak felezzétek el a hozzávalókat! 

  • 2 kg hús - 1 kg vastag marha oldalas és 1 kg sertéslapocka
  • 5 fej vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2-2 db paradicsom és paprika
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kg burgonya
  • só, bors,
  • 2 tk. pirospaprika 
 
Elkészítés:
 
Kezdetnek a hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot, paprikát és a szalonnát felkockázzuk, a répákat felkarikázzuk, a sertéslapockát felkockázzuk, a marhaoldalas felét leszedjük a csontról és kockára vágjuk, a másik felét pedig a csonton hagyjuk. (A húsokat külön tálba tegyük.)
 
Alágyújtunk a bográcsnak és a szalonnát beledobjuk. Amikor zsírt engedett, hozzáadjuk a hagymát, megpirítjuk, majd ráöntjük a marhahúst és megkapatjuk egy kicsit. Felöntjük minimum annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a paradicsomot-paprikát, megszórom sóval, borssal, pirospaprikával és főni hagyom. Miközben fől, meghámozzuk és felkockázzuk a burgonyát.
 
Mikor a marhahús félfövésben van, beletesszük a sertéshúst is, majd a felkarikázott répákat. Amint a hús megfő, beleteszem a burgonyát és készre főzöm. Aki több lével készítené, az a végén tehet bele csipetkét is, nekünk nagyon sűrű lett, így az most kimaradt.
 
bogrács.jpg 
 
Fontos megjegyezni, hogy a gulyás főzése során minden a hústól függ, így időnként meg kell kóstolni, hogy épp mennyire puhult meg. A főzési idő függ például a marha korától, a húskockák vastagságától. Körülbelül 2-2,5 óráig tartott az általam készített bográcsgulyás elkészítése.
 
2012-03-04 11.50.32.jpg
 
Remélem tetszett a bejegyzés, jó étvágyat kívánok hozzá!
 
KT
-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása