2011-12-18 12.57.06.jpg

Egy nap múlva karácsony, vége a nagy év végi rohanásnak, és mivel most időm engedi gondoltam illene egy karácsony előtti poszttal meglepni az olvasókat! Sokat gondolkodtam, hogy elkészítsem-e előre a karácsonyi menü talán legpikánsabb fogását, a lazacot, de mivel nem egy olcsó mulatság, így arról holnap délután olvashattok bővebben. Mai főszereplőnk a székelykáposzta, amit számos módon készítenek, és szerintem remek választás lehet karácsonyra azoknak, akik a káposzta hívei, de unják a jobban elterjedt töltött káposztát. Remélem lesz olyan, aki kedvet kap hozzá, és elkészíti ezt még idén karácsonykor, hiszen nem igényel sok erőfeszítést a hús feldarabolásán kívül. Nos, nézzük tehát, miként is készítjük mi ezt itt, a Kockás Abroszon.

 

A székelykáposzta az olyan ételek közé tartozik, ami kizárólag akkor lesz igazán jóízű, ha nagy mennyiségben készítjük. Éppen ezért ez a recept egy 14-16 literes edényt kíván a kényelmes főzéshez. Amennyiben ez sok lenne, úgy felezve, vagy harmadolva is elkészíthető természetesen!

 

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt csülök (hátsó vagy elülső)
  • 40 dkg csont nélküli csülök (nyers)
  • 1 kg sertés húsos csont
  • 3 kiló savanyú káposzta
  • 2 fej nagyobb vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej tv paprika
  • 2 dl tejföl
  • só, bors, pirospaprika, liszt
  • 0,5 kiló rizs
  • szalonna (opcionális)

 
A hagymát és fokhagymát megtisztítom, megpucolom és apróra vágom. Az összes vásárolt húst a csontosok kivételével kis kockákra vágom, tálba rakom és félre teszem. 
 
Megdinsztelem a hagymát, a fazekat leveszem a tűzről, a gázt elzárom. Beleteszem az edényünkbe a csontos húsokat és a hagymával kicsit összeforgatom. Erre jön egy réteg (esetemben 1 kiló) savanyú káposzta. Ha a káposzta túl savanyú, mossuk át egy kis vízzel! Miután jól belenyomkodtam, jöhet a kockára vágott húsok fele. Összetömörítem és rárakom a következő réteg káposztát, majd ezt követi a maradék hús. Megnyomkodom, végezetül a tetejére egy réteg káposztát teszek.
 
Sózom, borsozom, megszórom pirospaprikával. Nem kell variálni, elég csak szimplán a tetejét meghinteni velük. Hozzáadok egy kis vizet 2-3 dl, úgy, hogy ne égjen le az ételünk és közepes lángon hagyom felforrni.
 
Amikor felforrt, akkor kicsit megnyomkodom a tetején a káposztát, majd visszarakom rá a fedőt és hagyom tovább főni úgy, hogy időnként ránézek. Forrástól számítva körülbelül egy óra elteltével meg is lehet kóstolni, hogy hiányzik-e belőle még egy kis fűszer vagy sem. Visszateszem a fedőt, hagyom főni és ilyenkorra összeesett annyira, hogy tudjuk kicsit mozgatni. Időnként megmozgatva addig főzöm, míg a húsok megpuhultak.
 
Mikor teljesen megpuhultak a húsaink, gyakorlatilag kész is vagyunk, csupán hozzá kell adnunk egy kis vezet, majd a fél kiló rizst, és hagyni kell megfőni. Ha ez megtörtént, készítek egy habarást, ami lehet tejfölös vagy csak sima lisztes. A lisztet a tejföllel simára keverjük és hőkiegyenlítéssel a káposztához adjuk. Még egyszer felforraljuk, hogy ne legyen nyers íze a liszttől.
 
 Ezennel kész is vagyunk, tálalhatjuk az ételt. Tejföllel, kenyérrel fogyasszuk.
2011-12-18 12.57.23.jpg
Jó étvágyat kívánok hozzá!
KT
-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása