Mai bejegyzésünk tárgya egy 30-40 perc alatt elkészíthető köret, ami finom, laktató és még jól is néz ki! Ez a köret pedig a dinsztelt, -vagy más néven párolt- káposzta. Előnyei közé sorolható, hogy könnyen elkészíthető és nagyjából minden húsféléhez illik, éppen ezért gondoltam, hogy írok belőle egy posztot itt a Kockás Abroszon. Nézzük hát, hogyan is juthatunk el piacon vásárolt káposzta feldolgozásától a fogyasztásig!

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 1-2 teáskanál ecet
  • 5 evőkanál cukor
  • só, bors
  • olaj

 

Kezdetnek fogjuk a káposztát és félbevágjuk (aki nem szereti a torzsáját, az torzsázza ki). Ezután egy uborkagyalun vékonyra szeleteljük és egy tálba tesszük, enyhén megsózzuk, állni hagyjuk 10 percet.

Amíg áll, egy kevés olajat felforrósítunk és hozzáadjuk a cukrot, majd megkaramellizáljuk. Ha megvan, hozzáadjuk a káposztát, megszórjuk borssal, meglocsoljuk ecettel, hozzáadunk fél deci vizet és lefedjük. Időnként megkeverve körülbelül 30 perc alatt megpároljuk.

Ha elkészült, húsokkal, sült krumplival tálalhatjuk, de talán kacsahússal a legjobb az összhang!

Tippek: 

  • Ha a víz nagyon elfőtt, a leégés elkerülése végett pótoljuk azt, de minimális mennyiséggel!
  • Az elején, a cukor előtt adhatunk hozzá apróra vágott vöröshagymát is.
  • Ezen kívül a fél deci víz helyett adhatunk hozzá száraz vagy félszáraz fehérbort is, ez még pikánsabbá teszi a káposztát.
  • Aki még nagyobb ízorgiára vágyik, csinálja kétféle káposztából, fele-fele aránnyal

 

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki elkészíti!

KT.

 

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)