Mai posztunk főszereplője életem első pitéje lesz, tudniillik még sosem készítettem ilyet, ám volt egy kis felesleges körtém és barackom, így hát erre esett a választásom. Ideális egy családi ebéd után, de akár kávé mellé is fogyaszthatjuk egy délutáni ejtőzés közepette! Az elkészítése kicsit hosszadalmas, de úgy gondolom, mindenképpen megéri, hisz a végeredmény kárpótol mindenért! Kicsit változtattam a recepten, bátor voltam és bevált. Lássuk tehát, hogy is készül ez a pite Kockás Abrosz módra!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (hideg!)
  • 9 dkg porcukor
  • 1 egész tojás és 1 sárgája

A vaksütéshez:

  • kövek vagy rizs

A töltelékhez:

  • 4 db körte (hámozva, felezve)
  • 4 db kisebb barack (hámozva, felezve)
  • citromlé
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg étcsoki
  • 1/2 dl lefőzött kávé (lehet nescafé is)
  • 2 ek. liszt
  • 1 tk. sütőpor

 

A tésztához az alapanyagokat elmorzsoljuk, összegyúrjuk, majd egy órára a hűtőbe félretesszük.

Ezalatt a hámozott, felezett körtéket és barackokat 5-6 percen át fahéjas-citromos vízben kissé megpároljuk: a vízhez fél citrom levét és kb. 1 nagyobb evőkanálnyi fahéjat adjunk hozzá. Lecsepegtetjük, kihűtjük. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, légkeveréses sütő esetében 160 fokra. A hűtőből kivett tésztát 2 folpack közé helyezzük, hogy ne ragadjon, majd a piteformánknál kissé nagyobbra nyújtjuk ki, hogy a forma széleire is jusson.

A felső fóliát lehúzva óvatosan a formába fordítjuk a tésztát, azután lefedjük egy sütőpapírral: erre kerül a "súly", bármi olyan, amit vaksütéshez szoktak használni. A vaksütés lényege, hogy a tésztánk a súly alatt ne tudjon felemelkedni és maradjon a tölteléknek elég hely. Erre a célra rizst vagy babot használnak a leggyakrabban, én azonban egy kicsit drasztikusabb módszerrel tisztára mosott apróbb kavicsokkal oldottam meg. Így sütjük 15 percen át az alaptésztát.

 

Elkészítjük a tölteléket: a csokit mikróban nagyon lassan megolvasztjuk és a kávéval elkeverjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kávés csokit, majd a sütőporral elkevert lisztet. Mikor a tészta kb. félig megsült, leszedjük róla a papírral együtt a súlyt. Vigyázz vele, mert forró, mindenképp használj kesztyűt! Ezután szépen elrendezzük rajta körben a párolt gyümölcsöket, majd ráöntjük a tölteléket is lassan. Ízlés szerint megszúrhatjuk még egy kis mazsolával is.

Egész alacsony hőfokon, kb. 140 fokon sütjük tovább 40 percig. Ha barnulna nagyon, akkor takarjuk le félidőben.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

KT

-->
Megjegyzések
Badó Andrea © 2011 (sitebuild)
süti beállítások módosítása